De Kluif beperkt de overlast van blaffen

Geplaatst op zondag 23 juni 2013 Steenwijker Courant

Witte Paarden – De oplevering is gepland in de tweede week van februari. Vervolgens moet de aankleding nog gebeuren, waarna voor de zomer de honden en katten hun intrek kunnen nemen in hun nieuwe onderkomen. Er komen geluidsdichte muren.

Dierenasiel en -pension De Kluif verhuist volgend jaar van Onna naar Witte Paarden. Momenteel wordt op het voormalige terrein van Rijkswaterstaat de fundering gelegd. Het terrein omvat zesduizend vierkante meter, dat is ruim de helft groter dan de huidige locatie aan de Meppelerweg.Tien jaar geleden werden al verhuisplannen gemaakt. Die verdwenen af en toe in de lade, werden weer opgepoetst, aangepast om uiteindelijk toch te worden uitgevoerd.

Omwonenden in Witte Paarden vreesden voor geluidsoverlast. Een deel van die angst is nu ondervangen door gebruik te maken van geluidswerende buitenmuren. Verder zijn de groepen honden niet zo groot, maximaal acht honden in een afdeling, en zien de verschillende groepen honden elkaar niet. ‘Op die manier proberen we de prikkels om te gaan blaffen te beperken.’ Ook gaan de honden niet massaal naar buiten, maar in kleine groepen en is elk dier vanaf ‘s avonds zes uur binnen. Het nieuwe onderkomen biedt straks onderdak aan zestien asielhonden en vijftig pensionhonden. Ook deze twee afdelingen zijn strikt gescheiden.

Verder kunnen er zestig katten terecht, met uitbreidingsmogelijkheden naar de opvang van honderd katten. ‘Dat is dan tijdelijk. We zien elk jaar een piek in de zomer, dan komen er veel kittens.’  De nieuwbouw kost 1,5 tot 1,6 miljoen euro. Dat bedrag moet het dierenasiel annex pension zelf betalen. ‘We hebben het onderkomen aan de Meppelerweg verkocht aan de gemeente, maar daarvan moesten we weer de grond in Witte Paarden kopen’, zegt Ineke van der Velde van De Kluif.

Voor de inrichting is De Kluif nog op zoek naar sponsoren. ‘Die kunnen dan voor bijvoorbeeld een jaar ons sponsoren en krijgen in ruil een bordje aan de muur van De Kluif.’ Ze stelt dat extra geld nodig is. ‘De pensionhonden zijn belangrijk voor onze inkomsten, maar door de economische crisis is de vrees dat eigenaren niet meer kiezen voor een pension, maar onderling afspraken maken om tijdens vakanties op elkaars hond te passen. Dat zie je bijvoorbeeld ook in de kinderopvang.

Mensen kijken toch waar ze op kunnen bezuinigen.’ Toch ziet Van der Velde de toekomst rooskleurig. ‘We hebben straks een prachtig, ruim pand met mooie ruimtes voor de dieren zowel binnen als buiten. De locatie ligt gunstig, vlakbij een snelweg en ook goed per fiets bereikbaar voor onze vrijwilligers.’

 De bekisting voor het beton wordt in elkaar gezet. - Foto: Sieb van der Laan


Comments are closed.