Asiel

In het asielgedeelte van De Kluif worden zowel zwerf- als afstandsdieren tijdelijk opgevangen. Afstandsdieren zijn dieren waarvoor de eigenaar om uiteenlopende redenen niet meer zelf kan zorgen. Deze dieren kunnen wij in de meeste gevallen, tegen een tegemoetkoming in de kosten, opvangen.

 

Zwerfdieren

Vanuit de gemeentes Steenwijkerland en Zwartewaterland vangen wij zwerfhonden en -katten op. Bij ons worden ze gecontroleerd op een chip om een eigenaar te kunnen achterhalen. Ze krijgen ook direct medische zorg. Vanuit de wet zijn wij verplicht binnengebrachte zwerfdieren 2 weken te bewaren zodat een eventuele eigenaar de kans heeft om het dier op te halen. Na die twee weken kan het dier herplaatst worden, als de medische situatie dat toe laat. De dieren worden gevaccineerd, gechipt, ontwormd, ontvlooid en gecastreerd of gesterelliseerd (als ze daar oud genoeg voor zijn).

 

Afstandsdieren

Naast het opvangen van zwerfdieren vangen wij ook afstandshonden en -katten op voor mensen die niet meer kunnen of willen zorgen voor hun dier. Voor afstandshonden vragen wij om een verklaring van de dierenarts en een verklaring van een gedragsdeskundige. Wij zullen per afstandsdier bepalen of wij het dier kunnen opvangen en het dier de juiste zorg en ondersteuning kunnen bieden om het dier te herplaatsen. Het kan dus voor komen dat we een dier moeten weigeren, dit kan uiteraard ook zijn omdat we op dat moment geen plek hebben voor het dier.